Wainscoting idéer

Wainscoting idéer

Vad är wainscoting?

Wainscoting installerar träspår och paneler i ett mönster längs nedre väggen. Den avrundas med en stolstång, en horisontell remsa som sträcker sig över ett rums omkrets. Det var ursprungligen utformat för att förhindra att stolens ryggstöd skadar väggarna. Idag används det som ett dekorativt verktyg med rundade kanter och mönster som fungerar som en kant.

Typer av Wainscoting

Det finns tre huvudtyper av förklädnad. För det första finns Beadboard, som är den enklaste typen och består av enkla träpaneler med vertikalt dirigerade linjer och en baseboard under stolskenan, vilket ger en elegant lantlig charm. Den andra typen är skugglådor som använder ogee-former för att skapa en serie ramar på väggens framsida som ger rummet en ny dimension och djup. Den tredje typen är panelformningen, som använder skenor och upphöjda paneler för att skapa klassiska infällda lådor längs väggens nedre del.

Varför använda Wainscotting

Wainscoting kan ändra utseendet på ett helt rum. Det kan lägga till struktur och dimension. Olika material erbjuder olika fördelar och nackdelar. Vissa material kan målas eller färgas så att de kan anpassas till önskad dekor. Andra alternativ är dock redan slutförda så att de kommer att installeras och hållas oförändrade. Klimat är också en viktig faktor när du väljer sidospår, eftersom temperatur- och luftfuktighetsförändringar kan leda till att sidospåren expanderar eller dras samman, vilket påverkar installation och hållbarhet.

Paneler i vardagsrum

Användningen av träväggsklädsel inomhus är förknippad med en rik elegans. Koloniala och georgiska interiörer är exempel på det rika arvet av träpaneler. I själva verket kan wainscoting tillämpas på nästan alla typer av interiörer, inklusive minimalistiska interiörer. Här beror allt på vilken typ av paneler du väljer. Väggbeläggningar i trä i kombination med klädsel skapar en mjuk och varm atmosfär.

Kom ihåg att vid torra inre förhållanden tappar trä naturlig fukt. Därför krävs regelbundet underhåll genom användning av specialprodukter för att säkerställa att fukten återförs och förseglas.

Paneler i matsalarna

Numera är paneler den mest populära funktionen för matsalar och matplatser. Det är ett coolt sätt att lägga till struktur, volym och färg i din matsal. Om dina väggar inte är idealiska kommer panelen att dölja allt. Trä är en naturlig isolator och träväggspaneler ger god värme- och ljudisolering. Träpanelen kan slipas och tätas igen för att få tillbaka sitt utseende om ytan är skadad.

Paneler i badrum

Väggpaneler i trä är inte vattentäta. När de kommer i kontakt med vatten visar de röta i träet. När förruttningen börjar, ska panelen slipas ner eller bytas ut helt, beroende på skadans omfattning. Men oroa dig inte, idag kan du enkelt hitta ytor som hjälper till att undvika sådana problem, och du kan också beställa paneler gjorda av ett material som är mer vattentätt än trä.

Paneler i entréer och korridorer

Väggbeläggningar i trä ger en jämn, ren yta som är bekväm att titta på och röra vid. De kan dölja brister och fula funktioner som sladdar och synliga kablar. Wainscot i ditt entréområde ger det ett mer sofistikerat utseende. Detta gör att du kan framhäva väggarnas mönster och utseende, lägga till färg och till och med lägga en hylla över wainscot för att göra den mer funktionell.

Wainscoting på hemmakontor

Naturliga träpaneler är perfekta för hemmakontor. Det kommer att ljudisolera rummet lite och göra arbetet bekvämt. Detta betyder dock inte att du inte kan använda andra paneler. De är fortfarande perfekta för att ge intresse för alla väggar.

Paneler i sovrummen

Det finns så många saker som träväggspaneler kan användas till i ett sovrum. Du kan till exempel skapa en elegant huvudgavelvägg eller till och med täcka hela rummet med den. I ett barns rum skyddar paneler väggarna från ritningar, eftersom det är mycket lättare att rengöra än tapeter.

10 underbara Wainscoting-projekt som du vill ha i ditt hus.
Den här panelen ser snygg ut i en hall, den kan se bättre ut i en.
60 Wainscoting Idéer - Unikt väggbeklädnad och paneler.
Wainscoting-idéerna med mest karaktär och charm |  Bob Vila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*