Svart timmerklädt hus

Detta svarta hus nära La Juanita-stranden i Uruguay byggdes av trä av FRAM Arquitectos och Delfina Riverti. Fastigheten ligger i en sluttning nära sjön Jose Ignacio, en kustkropp med vatten som rinner ut i Atlanten.

Två trävolymer med vinklade taklinjer utgör husets massa. Olika typer och behandlingar av materialet användes för konstruktion, väggar, beklädnad och inredning. Mörka horisontella plankor omsluter huset och hålls på plats med något blekare vertikala element som ligger i linje med byggnadsstrukturen. Teamet kombinerade blek tall, ett mjukt och billigt trä, med massaranduba, en art infödd i Sydamerika. Tallskivorna är oljefärgade i en mörk nyans som kontrasterar det tropiska träets naturliga färg. Massaranduba-remsorna behandlades också med olja men lämnades i sin naturliga nyans. Tall användes också för inredningen, där materialet vitkalkades för att skydda det och ljusna invånarnas bostadsutrymmen.

Besökare kommer in i huset från norr där fastigheten leder till gatan. Detta lämnar den södra delen av platsen öppen mot havet. Denna disposition överlappar den planerade verksamheten för huset: en lägre nivå för att rymma familjemedlemmar, som rymmer husets gemensamma utrymmen, och en övre nivå som är reserverad exklusivt för ägarna. Utrymmet mellan varje hälft av huset ger också tillgång till en halvsluten terrass täckt av ett trägitter över huvudet.

Interiören är ren och minimalistisk, med några färgsprång som orsakas av invånarens möbler och tillhörigheter. En pastellblå bokhylla löper längs gångvägen mellan varje hälft av huset. De öppna hyllorna släpper igenom ljuset och håller korridoren luftig och ljus. Matchande skåp erbjuder förvaringsutrymme i det öppna köket.

Hus i Nederländerna uppgraderat med svart claddi
Kaskad träbeläggning |  Bränd träklädsel, virke.
Hus i Nederländerna uppgraderat med svart claddi
svart träklädd förlängning till viktoriansk terrass |  Husdesign.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*