Stuga med fristående vedklädsel

Stuga med fristående vedklädsel

Mork-Ulnes Architects slutförde SkiGard Hytte, en modern fjällstuga byggd på pelare och helt och hållet i trä. Skidparken Hytte består av ett vanligt rutnät med 45 träpelare klädda med skidpark – dessa är långa och smala kvartsklippta trädstammar som traditionellt läggs ut diagonalt av norska jordbrukare som ett staket.

Träkolonnerna lyfter det 145 kvadratmeter stora huset en och en halv meter över marken för att störa landskapet så lite som möjligt. Detta gör att djuren kan fortsätta att korsa sin tidigare betesbana och inte förskjuta platsens naturliga egenskaper som vatten, stenar och gräs. Lokala får och kor tar ibland skydd under huset, vilket påminner om traditionella norska hus och byggnadsmetoder. Arkitekterna valde naturliga material för taket, vars gräsyta påminner om traditionella grästak.

Sex meter långa fönster från golv till tak släpper in ljus i stugan och erbjuder en pittoresk utsikt över bergen. Även om huset har stora glasytor, är glaset i tre lager argon dubbelglas – och i kombination med det isolerade grästaket som håller snö på vintern för extra isolering och de över 8 tum tjocka isolerade väggarna, stugan håller värmen anmärkningsvärt bra trots det nordiska klimatet.

Stugan med tre sovrum har också en bastu och en annex för att ge gästerna ett privat utrymme. De inre väggarna och taket var gjorda i furu och ingången var i obehandlad kärnved. Trästugans interiör är uppdelad längs sin längd i fyra mindre rum, var och en placerad under ett trunkerat kottak täckt med takfönster. Alla interiördetaljer är gjorda av trä, inklusive skåp, anpassade möbler och till och med duschens väggar och golv, toaletter och kylskåp. Att bygga huset för sig själva tillät arkitekterna att fatta dessa beslut.

Mork-Ulnes konstruktioner upp Skigard Hytte stuga med fristående.
Mork-Ulnes konstruktioner upp Skigard Hytte stuga med fristående.
Skigard Hytte Cabin med fristående vedklädsel - DigsDi
Maderayconstruccion på Twitter: "Mork-Ulnes konstruktioner upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*