Ofullständig Wabi Sabi-bostad

Ofullständig Wabi Sabi-bostad

NC Design & Architecture använde ett antal naturligt felaktiga material i denna Hong Kong-lägenhet, designad enligt Wabi-Sabis japanska filosofi.

Ägarna ville se ett mycket funktionellt utrymme som skulle se bra ut och åldras bra. Designarna bestämde att wabi-sabi är perfekt för detta – det handlar om oförmåga och ofullkomlighet, och det firar naturliga föremål och processer. Detta fördes in i lägenheten genom användning av naturliga material som trä och marmor, samt ”ofullkomliga” ytor som oxiderad brons och texturerat gips.

Den 157 kvadratmeter stora lägenheten är uppdelad i tre huvudsektioner – ett vardagsrum, sovrum och badrum – åtskilda av mörkare passager. Ett kök, gästtoalett och arbetsrum är på baksidan av planritningen.

Lägenheten går in genom ett mörkt förrum med trä. Detta leder omedelbart till ett vardagsrum som var tänkt som en ”skulpturträdgård”. Förvaringsenheter är gömda bakom väggarna i rummet, medan TV: n och en dörr döljs av gipsskivor. En oxiderad bronsplatta fäst vid panelerna fungerar också som ett handtag som öppnar TV-skåpet. Ett par marmorplattor som sträcker sig längs den putsade väggen i rummet döljer ett ljudsystem. Panelerna fungerar också som steg som leder till en upphöjd, träklädd passage inspirerad av en traditionell Genkan – ett nedsänkt område vid ingången till japanska hem där invånarna tar av sig skorna.

Bredvid hallen finns det stora sovrummet, som var designat som en ”fristad” med beige texturerade väggar, en sängram klädd med skåp i läder och mörkt trä. Alla detaljer i badrummet är dolda i två pelare klädda i marmor. Rummet fick också ett handborstat gipsgolv som ska lugna bara fötter och skapa en känsla av lugn. Omklädningsrummet smälter samman med badrummet, erbjuder en oavbruten, flytande atmosfär och gör det lättare att koppla av efter en hård dag och förbereda sig för en god natts sömn.

Hongkongs imperfekt bostad omfattar värdena för wabi-sa
Hongkongs imperfekt bostad omfattar värdena för wabi-sa
Hongkongs ofullkomliga bostad omfattar värdena för wabi-sabi.
Wabi-sabi |  Deze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*