Minimalistiska hus flera nivåer

Minimalistiska hus flera nivåer

Arkitekturstudion Mas-aqui har förvandlat en lägenhet i Barcelona till ett hus med flera våningar med trä och keramiska plattor. Halva nivåerna användes för att skapa mer utrymme på övervåningen och för att dra nytta av en tidigare oanvänd nedre nivå.

Projektet heter Yurikago House, från det japanska ordet för en vagga. Namnet hänvisar till formen på trästrukturen som stöder en del av ett nytt mellanvåning och fungerar också som förstärkning för Yurikago-husets ram. Den vaggaliknande mezzaninen är gjord av spaltved, genom vilket ljus faller på matsalen på bottenvåningen. Detta utrymme ligger intill ett nedsänkt kök, medan ett badrum är gömt bakom trädörrpaneler.

Vardagsrummet är på en upphöjd plattform med höga välvda fönster och dörrar som leder till en balkong. Denna nivå kan nås via två trästeg: en uppsättning vilar på ett kakelgolv och den andra på en betongsockel som fungerar som en öppen spis. Den soliga loungen har utsikt över balkongen och har högt i tak i traditionell katalansk stil. En trästruktur som täcker en trappa fungerar också som ett bord. På andra sidan matsalen leder ytterligare ett steg till en lång träplattform ansluten till en fristående trätrappa. Denna plattform kan fungera som en bank.

Den översta nivån i Yurikago House är uppdelad i flera sektioner. Det finns en arbetsplats i trävaggan. Den övre sidan bildar en halvvägg som fungerar som en balkong med utsikt över vardagsrummet och fönstren bakom den. Genom fönstren från golv till tak faller naturligt ljus obehindrat in i det angränsande sovrummet, som nås via en skjutdörr. Två små rum på vardera sidan av sovrummet innehåller en toalett och ett duschrum vardera.

Kreativt minimalistiskt hus i Japan - DigsDi
Yurikago House i Barcelona av Mas-aqui har olika våningar
Minimalistiska hemdesign Arkiv - DigsDi
Detta hus döljer flera nivåer bakom dess minimala gatafasad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*