Hus tre gjutna betongvolymer

Hus tre gjutna betongvolymer

Detta bostad i Dallas heter Preston Hollow Home och designades av den amerikanska studion Specht Architects, som påverkades av strukturen och formen på moderna Dallas-hus i Texas som byggdes på 1950- och 1960-talet. Arkitekturen är brutal och volymerna av lång gjuten betong täcker 820 kvadratmeter.

Specht Architects orienterade var och en av de ortogonala strukturerna så att de lindade sig runt gårdar, gräsytor och stentäckta terrasser. Stora fönster och stålpelare kombineras med korrugerade betongväggar, gjorda med specialgjord form. Det strukturerade materialet ger bostaden sitt brutala utseende, medan de tunna fönsterkarmarna och metallpelarna är avsedda att mildra dess tyngd. Till skillnad från de brutalistiska verken från denna period, kontrasteras de tunga väggarna med känsliga stålpelare, tunna fönsterramar och de flytande, självbärande takkanterna.

Betongsteg och grusvägar som omger volymen skuggas av ett platt överhäng som sträcker sig över en del av hemmet. En rektangulär öppning skärs in i takkonstruktionen över en innergård mitt i huset. Utskärningen, ett impluvium modellerat efter traditionella romerska hus, är avsett att ge regnvatten och solljus till raden av växter i det centrala trädgårdsområdet.

En bäck som lyser upp på natten slingrar sig runt bostadskanten och skär in i den delvis öppna innergården. Vattnet rinner ut i den rektangulära poolen som löper bredvid en av betongvolymerna.

Inuti målade studion väggarna ljusa vita och täckte golven i de viktigaste vardagsrummen med ljust trä. Några av de prefabricerade betongelementen förblir fria inuti. Korrugerad betong täcker en öppen spis i ett av de ljusa vardagsrummen, medan mörka träplankor används för att täcka ytterligare en öppen spis i sovrummet.

Tre volymer av gjutbetong bildar Preston Hollow-huset av Specht.
Pin på Kitchen extensi
Pin på Arkitektur - Residenti
Specht Architects arkiv |  Deze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*