Hus olika våningsnivåer

Hus olika våningsnivåer

Japanska arkitekter överraskar oss om och om igen och det finns inga gränser för deras kreativitet. Huset i Takatsuki designat av Tato Architects är en tre våningar byggnad med 16 olika våningar!

Tanken är att skapa en känsla av expansion i ett litet hus så att du i ett ögonblick är på ett tak och i ett annat gömd under ett golv. En serie triangulära och rektangulära plattformar bildar dessa många nivåer, och golven stiger försiktigt i en spiral så att människor lätt kan röra sig upp och ner i byggnaden. Det finns inga trappor – istället går invånarna över träklossar, hyllor och andra möbler för att flytta mellan de olika nivåerna.

Shimada beskriver interiören som en funktionell grotta, även om layouten faktiskt har en mycket strikt geometri. I planen är byggnaden en rektangel, nio meter bred och 5,5 meter djup, men två av dess hörn saknas. Invändigt löper skiljeväggarna i 45 graders vinkel mot ytterväggarna. Detta delar upp layouten i en serie trianglar och rektanglar.

Olika möbelelement förhandlar om nivåförändringarna. Ett matbord i köket är till exempel i linje med golvet på nästa nivå. Annars gör ett skrivbord samma sak. Det finns också förvaring under golvet, ett handfat på golvet och ett köksskåp som förvandlas till en bokhylla. Huset har totalt 96 kvadratmeter golvyta, inklusive tre sovrum och ett badrum i två plan, både inomhus och utomhus. På toppen av byggnaden leder ett betongsteg och stålhylla till en takterrass med flera våningar.

Husets utsida är klädd med svärtat trä. Trä dominerar också inom byggnaden, som golv, ytor, möbler och exponerade strukturella element. Ingången till byggnaden ligger i ett triangulärt urtag som följer interiörens geometri.

Hus i Takatsuki av Tato Architects har 16 olika våningsplan
Använd olika nivåer för att bryta upp din husdesign - e-archite
Ordförråd: Golv i ett hus |  Ordförråd |  EngelskaCl
A-ramhus med minimal inredning och en luftig känsla - DigsDi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*