Hus med trippel höjd atrium

Hus med trippel höjd atrium

Detta vietnamesiska hus heter House for a Daughter. Det ligger i Ho Chi Minh-staden och byggdes av Khuôn Studio. Lägenheten är byggd kring ett tredubbelt högt atrium, som är fyllt med växter och skuggas av en perforerad fasad av grå tegel. Hela huset är uppdelat i två zoner, en för en familj som besöker huset ofta och en för sin dotter som kommer att bo där året runt.

På grund av den stora mängden sol som träffar den västra fasaden valdes tegelstenar för att ge skugga och naturlig ventilation. Skräddarsydda böjda betongblock i en fyrkantig ram hänvisar till de böjda väggarna i interiören. Från utsidan verkar det vara ett enhetligt hus, men interiörvolymer med rundade kanter hänger i ett trippel högt atrium.

Vissa hörn av huset är rundade för att skära ut tomrum som suddar ut gränsen mellan gårdarna och förstärker sammansättningen mellan de två flytande arkitektoniska massorna. Det finns ett gemensamt område i atriumets matlagnings- och matplatser där familjen kan vara tillsammans när de alla är hemma. Stora fyrkantiga takfönster ovanför atriumet översvämmer interiören med ljus som indirekt dras in i rummen genom de stora fönstren med utsikt över det centrala rummet.

Det finns sovrum för familjen på framsidan av huset ovanför bottenvåningen vardagsrum och matplats. Ett sovrum och en studie för familjens dotter är på baksidan av huset. På framsidan av huset finns ett antal bostads- och kontorsutrymmen samt en uteservering på andra våningen. Trä- och stenytor i vardagsrummet står i kontrast till de vita formerna på husväggarna. För att belysa huset på natten hänger glödlampor från toppen av atriumet i de gemensamma utrymmena. Terrasserna har utsikt över gatan genom en serie böjda väggpartier som utgör fasaden.

Vardagsrum med öppen planlösning fulla av grönska centrerad kring en trippel.
Trippelhöjdsatrium |  Villa design, Arkitekt design, House desi
Khuôn Studio |  Deze
AAK Villa, Bahrain: Ljus som arkitektoniskt komplement - Vib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*