Holländsk bondgård villa design

Holländsk bondgård villa design

Med designen av Villa Vught, en avlägsen bostad på den holländska landsbygden, försökte Mecanoo omtolka gårdstypologin i regionen. Traditionellt är Dutch Hoeve en ensemble av bondgårdar och bostadsutrymmen som är löst grupperade runt en innergård. Det centrala öppna utrymmet är skyddat och ändå öppet för det omgivande landskapet – ett rumsligt arrangemang som styr projektets konfiguration.

Husets funktioner är uppdelade i tre olika volymer som Mecanoo formade för att likna en liten by. Medan två volymer framträder som gavelfarmar, fångar den större volymen utsikten över det stora landskapet och utgör en anmärkningsvärd kontrast till de andra byggnaderna på platsen. Denna struktur, den mest kända byggnaden på platsen, innehåller sovrummet på bottenvåningen, barnrum på de övre våningarna och en takterrass.

En av de två ladorna innehåller ett vardagsrum, kök med matplats och en stor veranda i sydväst, medan första våningen har ett studieområde och ett lekrum. Den andra ladan rymmer en matlagningsstudio som rymmer upp till 20 personer i matlagningskurser, workshops och teambuildingaktiviteter under ledning av kunden. Förutom studion finns det ett garage, ett förråd och en gästsvit på första våningen.

Layouten försöker kombinera bostadsfunktionerna samtidigt som den fristående konfigurationen för en traditionell bondgård bibehålls. För detta ändamål ansluter en halvt nedsänkt korridor, gömd under en gräsbacke, den större volymen med ladugården. Laden med matlagningsstudion och pensionatet är dock helt fristående så att utsikten över det omgivande landskapet från innergården bibehålls. Trä, ett material som är både hållbart och visuellt varmt, används för strukturen och interiören. De tre byggnaderna har en korslaminerad träkonstruktion och invändiga ytor av europeisk silvergran.

Villa, typiskt holländsk bondgård, Stolpboerderij, Nord-Holland.
Holländska bondgård - Studio Piet Bo
Modern Cape Dutch Style - Bostadsarkitekturprojekt i.
Villa, typiskt holländsk bondgård, Stolpboerderij, Nord-Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*