Hållbart hus som anpassar sig

Hållbart hus som anpassar sig

Jurek Brueggen och Sebastian Sailer från Kosa Architects har omvandlat en sten som hittades i Werder till ett hus som är lämpligt för alla årstider. Haus Am See ligger på en kulle och består av stenens urholkade betongkropp där öppningar har kapats och en träförlängning ovanför den.

Till skillnad från konventionella energibesparande hus, som är åtskilda från sin omgivning, anpassar detta hus sig till årstiderna och visar hur man kan spara resurser och samtidigt leva hållbart i samband med miljön. På vintern flyttar invånarna till bottenvåningen medan det på sommaren läggs till en terrass och en paviljong, vilket fördubblar golvytan. Ett horisontellt skjutfönster skiljer paviljongen från trädgården på vintern. Genom att minska bostadsutrymmet på vintern har arkitekterna lyckats spara resurser, bygg- och uppvärmningskostnader. Överskottsvärmen från den uppvärmda bottenvåningen gör det möjligt att använda paviljongen som vinterträdgård för växterna på terrassen under den kalla årstiden.

Till skillnad från den massiva betongbotten är husets förlängning gjord av trä, medan alla byggmaterial har förblivit synliga. Förlängningen var i kontrast till massiv betong i träkonstruktion – allt byggmaterial förblev synligt. Fristående träväggar delar inuti rummet, medan den lätta och flexibla träpaviljongen placerades på taket och kan anpassas till den boende. Fönstren kan fällas ut helt och endast omsluta interiören med tre förstyvande väggpaneler. En trätrappa, som också är en bokhylla, förbinder de två våningarna, medan stenens öppna hål är uppdelad av fristående träskivor. Utanför är en utomhusstenpool och trädgård som hänger nerför floden tillgänglig genom stora fönsterfönster.

ASU: s SHADE House är ett prisvärt miljöhem för förortsboende i.
Hållbart hus som anpassar sig till alla årstider - DigsDi
Breezy Casa Mecano anpassar sig till sin tropiska miljö i Costa.
Hållbart hus som anpassar sig till alla årstider - DigsDi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*