Hållbara lampor från svamp

Hållbara lampor från svamp

Designers hämtar inspiration från mer och mer unika saker för att skapa vad de vill och bitarna vi delar idag är inspirerade av svamp!

Londonbaserade designern Nir Meiri har designat en rad bordslampor med svampmycel som ett alternativ till syntetiska material. Nyanser för var och en av de minimala bordslamporna är gjorda av mycelium – den vegetativa delen av en svamp – medan mer traditionell metall utgör stativet och basen. Varje lampa belyses underifrån av en separat ljuskälla som skjuter ut på mycelskärmen för att skapa en mjuk, naturlig glöd. Alla lampor är tillverkade med hjälp av naturligt förekommande biologiska processer.

För att skapa skuggorna placeras avfallspapper i en formad kulle innan mycelsporer införs i den och får växa under kontrollerade temperatur- och fuktförhållanden. Efter två veckor konsumeras pappersavfallet av svampen och lämnar en mycelbas med svamp som växer upp från den. Detta material tas sedan från högen och får torka och överskottet av svamp som har vuxit bort tas bort. När myceliet är helt torrt pressas det in i ett plant ämne som används som en lampskärm.

Nir Meiri gör hållbara lampskärmar av svampmyceli
De ultimata hållbara möblerna - svamplampor och linfrö.
Nir Meiri gör hållbara lampskärmar av svampmyceli
CoolBusinessIdeas.com |  Hållbar Lam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*