Glass betong regnskog reträtt

Den brasilianska studion Atelier Branco har avslutat ett glashus som heter Casa Bibliotheca mitt i en regnskog i São Paulo med en takterrass där invånaren kan ”läsa och röka en cigarr medan han tittar på stjärnorna”. Det skapades för en filosof som ville ha ett privat utrymme för läsning och tänkande.

Beläget på en sluttning i Atlanten regnskog – en skog längs Sydamerikas atlantkust – har den ett tjockt betongtak som utgör basen på en stor 200 kvadratmeter stor terrass för att njuta av naturen mitt i Atlanten regnskog. Träskivor läggs i diagonala mönster för att markera däcket, med en pool av vatten som flyter runt omkretsen.

Betong på plats, som hälls på en enda arbetsdag, utgör husets huvudstruktur, inklusive tak, trappsteg och pelare. Betongsteg flankerar också båda sidor av fastigheten och leder till taket. Enorma glasväggar med smala stålramar sträcker sig mellan taket och basen och ger utsikt över skogen inifrån huset.

Casa Bibliotheca är fördelat på de tre nivåerna som lämnar webbplatsen. Betongkonstruktionen exponeras och trägolv läggs överallt för att skapa kontinuitet mellan de olika områdena. På nedre plan finns ett öppet kök samt ett vardagsrum och matsal med en glasdörr på framväggen som öppnas utåt. Mellanvåningen bildar en läshörn och en arbetsplats med en stor bokhylla längs bakväggen. Dörrar i glasväggarna på båda sidor leder till trapporna utanför. På tredje våningen finns två sovrum med badrum med synliga betongytor.

Glass och betong regnskog reträtt för en filosof - DigsDi
Glass och betong regnskog reträtt för en filosof - DigsDi
Olson Kundigs Rio House i Brasilien är en avlägsen regnskog.
Olson Kundigs Rio House i Brasilien är en avlägsen regnskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*