Flared byxor

Flared byxor

Exponerade byxor är herr- och dambyxor gjorda av jeans, corduroy eller annat material, där byxbenen är bredare längst ner. Byxorna, som inte har varit på mode länge, är tillbaka i framkant, särskilt bland tonåringar.

Klassificering av kategorin byxor

Benformen är typisk för byxor. Till skillnad från alla andra byxmodeller är benen i byxorna mycket bredare från knä till botten. Uttrycket ”punch” går antagligen tillbaka till det faktum att benen träffar varandra när de går. Formen liknar mest en tratt, trumpet eller klocka. Därav den engelska termen ”Bell Bottom”.

Ursprung och distribution

Flared byxor är inte bara en modefluga – arbetskläder är deras ursprung. Byxor med en uttalad flare är en viktig del av klädkläder, särskilt för sjömän och snickare.

Den breda fållen förhindrar att smuts tränger in och särskilt in i skorna. Framför allt 60- och 70-talet präglades av den funky, glada hippistilen.

Vid den här tiden nådde populariteten hos de utställda byxorna sin absoluta topp. Särskilt eleganta modeller var de med en veckad nedre del av benet, som ofta dekorerades med en liten kedja.

Medan de utsvängda byxorna var lite täta på låret sprang eldens slag nästan eldig. Med de svala 80-talet försvann facklorna från gatubilden, bara med den framväxande techno- och rave-scenen på 90-talet återvände den igen. Precis som decennier sedan kom den nu i en sval midja, ljusa färger och glänsande lurextyger – som om den skapades för att utstråla livsglädje, trendmedvetenhet, modekänsla och lite galenskap.

Fashionkilla svarta byxor i svart |  SOM
Monki basic jersey flared byxor i svart |  SOM
Lager svarta byxor med flätad byxa |  SOM
I Wear Talia flätade byxor i kordfluga |  SOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*